
Op 24 november vindt het Zuivelsymposium voor diëtisten plaats. Na het succes van vorig jaar hoopt de organisatie dat ook dit jaar veel diëtisten hun weg vinden naar de Jaarbeurs. Het onderwerp is er belangrijk genoeg voor. Type 2 diabetes komt steeds vaker voor en diëtisten spelen een centrale rol bij de behandeling ervan. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor zuivel.
Het Zuivelsymposium wordt jaarlijks door de Nederlandse Zuivel Organisatie georganiseerd. Dit jaar staat type 2 diabetes en de behandeling ervan centraal. De dag begint met een presentatie van diabetesdeskundige prof.dr. Hanno Pijl. Hij zal een wetenschappelijke update geven over de achtergronden van het ontstaan van type 2 diabetes.
Dr. Sabita Soedamah-Mutu laat tijdens het symposium zien wat de relatie is tussen de consumptie van voedingsmiddelen en type 2 diabetes. Het ochtenddeel wordt afgesloten door internist en hoogleraar Inwendige Geneeskunde prof.dr. Henk Bilo die ingaat op de effectiviteit van behandelingen van type 2 diabetes.
Dr. Elise Kuiper is diëtist en lid van de Werkgroep herziening NDF richtlijnen die vorig jaar de Voedingsrichtlijn Diabetes hebben gepubliceerd. Elise Kuijpers geeft een toelichting op de Frequently Asked Questions die onlangs zijn opgesteld. Bijzonder aan het symposium is dat een aantal diabetespatiënten aan het woord komen. Diëtisten en voedingswetenschappers kunnen deze dag leren wat goed gaat bij de behandeling van type 2 diabetes en wat er beter kan.
Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website .
Programma
09.00 – 09.30 |
Ontvangst
|
09.30 – 09.40 |
Opening door dagvoorzitter Joost Hoebink
|
09.40 – 10.05 |
De mechanismen achter het ontstaan van type 2 diabetes en de aanpak van Voeding Leeft Prof. dr. Hanno Pijl, Vakgroep Diabetologie, Leids Universitair Medisch Centrum, lid Gezondheidsraad
|
10.05 – 10.15 |
Vragen uit het publiek
|
10.15 – 10.55 |
Resultaten van meta-analyses naar de relatie tussen de consumptie van voedingsmiddelen en type 2 diabetes Dr. Sabita Soedamah-Muthu, Vakgroep Humane Voeding, Wageningen UR
|
10.55 – 11.05 |
Vragen uit het publiek
|
11.05 – 11.35 |
Koffiepauze
|
11.35 – 12.00 |
Effectiviteit van de zorg voor mensen met type 2 diabetes Prof. dr. Henk Bilo, Vakgroep Inwendige Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Groningen, Internist Isala, Zwolle
|
12.00 – 12.10 |
Vragen uit het publiek
|
12.10 – 12.30 |
Resultaten Onderzoek GFK: ‘Wat vinden diabetespatiënten van de behandeling en hoe sluit deze aan bij de individuele behoefte’
|
12.30 – 12.40 |
Type 2 diabetespatiënten aan het woord: waar lopen ze tegenaan en wat zijn de meest prangende vragen?
|
12.40 – 13.40 |
Lunch
|
13.40 – 14.10 |
Toelichting op de Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 en antwoord op veel gestelde vragen Elise Kuipers, diëtist en lid Werkgroep herziening NDF richtlijnen namens de Diabetes and Nutrition Organization (DNO)
|
14.10 – 14.40 |
Vragen uit het publiek
|
14.40 – 15.10 |
Discussie met type 2 diabetespatiënten aan de hand van stellingen
|
15.10 – 15.20 |
Wrap-up van de dagvoorzitter
|