28 oktober 2016

Aankondiging: Zuivelsymposium over centrale rol diëtist bij type 2 diabetes

Op 24 november vindt het Zuivelsymposium voor diëtisten plaats. Na het succes van vorig jaar hoopt de organisatie dat ook dit jaar veel diëtisten hun weg vinden naar de Jaarbeurs. Het onderwerp is er belangrijk genoeg voor. Type 2 diabetes komt steeds vaker voor en diëtisten spelen een centrale rol bij de behandeling ervan. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor zuivel.

Update wetenschappelijk onderzoek

Het Zuivelsymposium wordt jaarlijks door de Nederlandse Zuivel Organisatie georganiseerd. Dit jaar staat type 2 diabetes en de behandeling ervan centraal. De dag begint met een presentatie van diabetesdeskundige prof.dr. Hanno Pijl. Hij zal een wetenschappelijke update geven over de achtergronden van het ontstaan van type 2 diabetes.

Invloed voedingsmiddelen

Dr. Sabita Soedamah-Mutu laat tijdens het symposium zien wat de relatie is tussen de consumptie van voedingsmiddelen en type 2 diabetes. Het ochtenddeel wordt afgesloten door internist en hoogleraar Inwendige Geneeskunde prof.dr. Henk Bilo die ingaat op de effectiviteit van behandelingen van type 2 diabetes.

FAQ’s Voedingsrichtlijn diabetes

Dr. Elise Kuiper is diëtist en lid van de Werkgroep herziening NDF richtlijnen die vorig jaar de Voedingsrichtlijn Diabetes hebben gepubliceerd. Elise Kuijpers geeft een toelichting op de Frequently Asked Questions die onlangs zijn opgesteld. Bijzonder aan het symposium is dat een aantal diabetespatiënten aan het woord komen. Diëtisten en voedingswetenschappers kunnen deze dag leren wat goed gaat bij de behandeling van type 2 diabetes en wat er beter kan.

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website .

Programma

09.00 – 09.30

Ontvangst

 

09.30 – 09.40

Opening door dagvoorzitter Joost Hoebink

 

09.40 – 10.05

De mechanismen achter het ontstaan van type 2 diabetes en de aanpak van Voeding Leeft

Prof. dr. Hanno Pijl, Vakgroep Diabetologie, Leids Universitair Medisch Centrum, lid Gezondheidsraad

 

10.05 – 10.15

Vragen uit het publiek

 

10.15 – 10.55

Resultaten van meta-analyses naar de relatie tussen de consumptie van voedingsmiddelen en type 2 diabetes

Dr. Sabita Soedamah-Muthu, Vakgroep Humane Voeding, Wageningen UR

 

10.55 – 11.05

Vragen uit het publiek

 

11.05 – 11.35

Koffiepauze

 

11.35 – 12.00

Effectiviteit van de zorg voor mensen met type 2 diabetes

Prof. dr. Henk Bilo, Vakgroep Inwendige Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Groningen, Internist Isala, Zwolle

 

12.00 – 12.10

Vragen uit het publiek

 

12.10 – 12.30

Resultaten Onderzoek GFK: ‘Wat vinden diabetespatiënten van de behandeling en hoe sluit deze aan bij de individuele behoefte’

 

12.30 – 12.40

Type 2 diabetespatiënten aan het woord: waar lopen ze tegenaan en wat zijn de meest prangende vragen?

 

12.40 – 13.40

Lunch

 

13.40 – 14.10

Toelichting op de Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 en antwoord op veel gestelde vragen

Elise Kuipers, diëtist en lid Werkgroep herziening NDF richtlijnen namens de Diabetes and Nutrition Organization (DNO)

 

14.10 – 14.40

Vragen uit het publiek

 

14.40 – 15.10

Discussie met type 2 diabetespatiënten aan de hand van stellingen

 

15.10 – 15.20

Wrap-up van de dagvoorzitter

 

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy