
Melk is een natuurlijk product. Het is lekker, betrouwbaar, bevat belangrijke voedingsstoffen en is betaalbaar. Melk en zuivelproducten passen in een gezond voedingspatroon en worden wereldwijd aanbevolen door voedingsautoriteiten. De meeste mensen weten dat melk goed is voor je gezondheid, maar er bestaan ook vragen over de gezondheidsaspecten van melk. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen.
Is melk gezond? Ja, halfvolle en magere melk passen in een gezond voedingspatroon. Melk bevat waardevolle voedingsstoffen die ons lichaam elke dag nodig heeft. Daarom staan halfvolle en magere melk in de Schijf van Vijf. Melk behoort tot de basisproducten van onze voeding, net als groenten, fruit en graanproducten.
Sommige mensen verdragen de lactose (melksuiker) die in melk zit niet of in mindere mate. Zij zijn lactose-intolerant. Zij kunnen kiezen voor melkproducten met minder of geen lactose zoals yoghurt en harde kaas. Of voor lactosevrije melk. In Nederland is minder dan 5% van de mensen lactose-intolerant.
Volgens het Voedingscentrum en veel wetenschappers leveren melk en zuivelproducten waardevolle voedingsstoffen en zijn ze naast granen, groenten, fruit, noten, vis en vlees onderdeel van een gezonde voeding. Melk en zuivelproducten bevatten eiwitten, vetten en zijn een bron van de vitamines B2 en B12 en calcium. Er wordt aanbevolen om dagelijks 2 tot 3 glazen melk of melkproducten zoals yoghurt te gebruiken.
Het maagdarmstelsel van baby’s is nog niet volgroeid. Daardoor kunnen niet-volledig verteerde eiwitten in het bloed terechtkomen. Bij sommige kinderen kan dit leiden tot allergische reacties. Wanneer het maagdarmstelsel is volgroeid verdwijnen de allergische reacties in veel gevallen. Minder dan 0,5% van de volwassenen heeft een koemelkeiwitallergie.
Melk vers van de koe kan ziekmakende bacteriën bevatten. Daarom wordt geadviseerd de melk eerst te koken. Daarna kan je het zonder problemen drinken.
Diëtist en leefstijlcoach Yneke Vocking, sportdiëtist Gunilla Boomsma, diëtist Elly Kaldenberg en voedingskundige Suzan Tuinier geven antwoord op deze en andere vragen in onderstaande video. Wat vinden zij dat je dagelijks nodig hebt? Hoe kijken zij aan tegen negatieve berichten over zuivel in de media? En welke producten adviseren ze aan sporters?
[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=k5omgwXY1no’ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′]
Volle melk bevat 3 à 4% vet, halfvolle melk ongeveer 1,5% en magere melk bevat minder dan 0,5% vet.
Nee, daar is geen bewijs voor. Lichaamsbeweging en voeding zijn belangrijk voor je botten. Melk bevat juist veel calcium en eiwit. Deze voedingsstoffen zijn van belang voor een goede opbouw en onderhoud van botten.
Nee, daar is geen bewijs voor. Melk en melkproducten bevatten goede voedingsstoffen die je elke dag nodig hebt en die positief bijdragen aan je gezondheid. Er wordt aanbevolen om dagelijks 2 tot 3 glazen melk of producten gemaakt van melk zoals yoghurt te gebruiken.
De voedingsaanbevelingen worden in Nederland gedaan door het Voedingscentrum. Dat is een onafhankelijke stichting, gefinancierd door de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken. Het Voedingscentrum baseert zich op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, die weer gebaseerd zijn op wetenschappelijke inzichten.
Nee, er is geen verband tussen het drinken van melk en het krijgen van puistjes. Volgens de Vereniging van Dermatologie is het niet nodig om bepaalde voeding te adviseren/ontraden voor mensen met acne.
In melk zitten lichaamseigen stoffen van de koe. Dus ook kleine hoeveelheden natuurlijke hormonen.
Koeien die ziek zijn kunnen op advies van de dierenarts antibiotica toegediend krijgen. De melk van deze koeien mag niet worden geleverd aan de fabriek.
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen het drinken van melk en verhoogde slijmproductie. Wel kan het zijn dat melk, net als producten met een vergelijkbaar “mondgevoel” zoals sojadrink, een dun laagje in de mond en keel vormen. Dit duurt maar heel kort en is niet hetzelfde als slijmvorming.
Voor onafhankelijke, wetenschappelijk onderbouwde informatie over melk en gezondheid kun je bij het Voedingscentrum terecht.
Factsheet Aanbevelingen voor Zuivel