• nl
  • en
10 augustus 2016

Meest gestelde vragen over melk en gezondheid

Melk is een natuurlijk product. Het is lekker, betrouwbaar, bevat belangrijke voedingsstoffen en is betaalbaar. Melk en zuivelproducten passen in een gezond voedingspatroon en worden wereldwijd aanbevolen door voedingsautoriteiten. De meeste mensen weten dat melk goed is voor je gezondheid, maar er bestaan ook vragen over de gezondheidsaspecten van melk. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

Is melk gezond?

Ja, melk past in een gezonde voeding. Melk bevat waardevolle voedingsstoffen die ons lichaam elke dag nodig heeft. Melk staat in de Schijf van Vijf en behoort tot de basisproducten van onze voeding, net als groenten, fruit en graanproducten.

Waarom kunnen sommigen mensen melk niet verdragen?

Sommige mensen verdragen de lactose (melksuiker) die in melk zit niet of in mindere mate. Zij zijn lactose-intolerant. Zij kunnen kiezen voor melkproducten met minder of geen lactose zoals yoghurt en harde kaas. Of voor lactosevrije melk. In Nederland is minder dan 5% van de mensen lactose-intolerant.

Wat zeggen voedingswetenschappers over melk?

Volgens het Voedingscentrum en veel wetenschappers leveren melk en zuivelproducten waardevolle voedingsstoffen en zijn ze naast granen, groenten, fruit, noten, vis en vlees onderdeel van een gezonde voeding. Melk en zuivelproducten bevatten eiwitten, vetten en zijn een bron van de vitamines B2 en B12 en calcium. Er wordt aanbevolen om dagelijks 2 tot 3 glazen melk of melkproducten zoals yoghurt te gebruiken.

Waarom hebben sommige mensen koemelkeiwitallergie?

Het maagdarmstelsel van baby’s is nog niet volgroeid. Daardoor kunnen niet-volledig verteerde eiwitten in het bloed terechtkomen. Bij sommige kinderen kan dit leiden tot allergische reacties. Wanneer het maagdarmstelsel is volgroeid verdwijnen de allergische reacties in veel gevallen. Minder dan 0,5% van de volwassenen heeft een koemelkeiwitallergie.

Kan ik rauwe melk drinken?

Melk vers van de koe kan ziekmakende bacteriën bevatten. Daarom wordt geadviseerd de melk eerst te koken. Daarna kan je het zonder problemen drinken.

Wat zeggen diëtisten en voedingskundigen over zuivel in onze voeding?

Diëtist en leefstijlcoach Yneke Vocking, sportdiëtist Gunilla Boomsma, diëtist Elly Kaldenberg en voedingskundige Suzan Tuinier geven antwoord op deze en andere vragen in onderstaande video. Wat vinden zij dat je dagelijks nodig hebt? Hoe kijken zij aan tegen negatieve berichten over zuivel in de media? En welke producten adviseren ze aan sporters?

[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=k5omgwXY1no’ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′]

Hoeveel vet zit er in melk?

Volle melk bevat 3 à 4% vet, halfvolle melk ongeveer 1,5% en magere melk bevat minder dan 0,5% vet.

Is melk slecht voor je botten?

Nee, daar is geen bewijs voor. Lichaamsbeweging en voeding zijn belangrijk voor je botten. Melk bevat juist veel calcium en eiwit. Deze voedingsstoffen zijn van belang voor een goede opbouw en onderhoud van botten.

Heb je een grotere kans op bepaalde ziekten als je veel melk drinkt?

Nee, daar is geen bewijs voor. Melk en melkproducten bevatten goede voedingsstoffen die je elke dag nodig hebt en die positief bijdragen aan je gezondheid. Er wordt aanbevolen om dagelijks 2 tot 3 glazen melk of producten gemaakt van melk zoals yoghurt te gebruiken.

Hoe komen de aanbevelingen voor gezonde voeding tot stand?

De voedingsaanbevelingen worden in Nederland gedaan door het Voedingscentrum. Dat is een onafhankelijke stichting, gefinancierd door de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken. Het Voedingscentrum baseert zich op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, die weer gebaseerd zijn op wetenschappelijke inzichten.

Krijg je puistjes van melk drinken?

Nee, er is geen verband tussen het drinken van melk en het krijgen van puistjes. Volgens de Vereniging van Dermatologie is het niet nodig om bepaalde voeding te adviseren/ontraden voor mensen met acne.

Zitten er hormonen in melk?

In melk zitten lichaamseigen stoffen van de koe. Dus ook kleine hoeveelheden natuurlijke hormonen.

Bevat melk antibiotica?

Koeien die ziek zijn kunnen op advies van de dierenarts antibiotica toegediend krijgen. De melk van deze koeien mag niet worden geleverd aan de fabriek.

Bevordert melk drinken de slijmproductie in de mond?

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen het drinken van melk en verhoogde slijmproductie. Wel kan het zijn dat melk, net als producten met een vergelijkbaar “mondgevoel” zoals sojadrink, een dun laagje in de mond en keel vormen. Dit duurt maar heel kort en is niet hetzelfde als slijmvorming.

Waar kan ik meer informatie over melk en gezondheid vinden?

Voor onafhankelijke, wetenschappelijk onderbouwde informatie over melk en gezondheid kun je bij het Voedingscentrum terecht.

Factsheet Aanbevelingen voor Zuivel

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy