28 december 2016

Wat brengt het jaar 2017 voor de zuivelsector?

Het jaar is bijna ten einde; wat zal het jaar 2017 de zuivelsector brengen? De Nederlandse Zuivel Organisatie blikt vooruit. Wat gaan de Tweede Kamerverkiezingen betekenen voor de sector? Blijven de zuivelprijzen schommelen? En hoe zal het verloop van het handelsoverleg de prijsvorming beïnvloeden? 

Tweede Kamerverkiezingen

In maart staan de verkiezingen voor de Tweede Kamer weer voor de deur. Een groot aantal landbouwvertegenwoordigers staan op een verkiesbare plaats. Althans: volgens de huidige peilingen. Voor de zuivelsector is het van belang dat de Tweede Kamer de draad na de verkiezingen snel oppakt. Het voorbereiden en uitvoeren van het stelsel van fosfaatrechten moet snel en goed worden aangepakt.

Zuivelsector stimuleert reductie fosfaat melkveehouderij

De zuivelindustrie zal in 2017 maatregelen nemen om de uitstoot van fosfaat door de melkveehouderij substantieel terug te dringen. Daarvoor is samen met vertegenwoordigers van LTO, NMV en NAJK en in overleg met het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie het Fosfaatreductieplan ZuivelNL opgesteld.

De zuivelsector heeft het initiatief genomen voor het plan nadat een wettelijk opgelegde reductie van fosfaat via fosfaatrechten niet in 2017, maar pas per 2018 mogelijk bleek. Het plan moet er toe leiden dat de productie van fosfaat door de Nederlandse melkveehouderij in 2017 onder het fosfaatplafond wordt gebracht. Daarmee kan de derogatie in 2017 veilig worden gesteld en is er uitzicht op derogatie in de jaren daarna.

Zuivelprijzen blijven schommelen

De zuivelmarkt is een markt die gekenmerkt wordt door hevige prijsschommelingen. Pieken en dalen kunnen elkaar snel afwisselen. Dat is het afgelopen jaar opnieuw duidelijk geworden. Na een periode van gestaag dalende prijzen klom de markt de afgelopen maanden rap uit het dal. Een krapper aanbod en een stabiele vraag naar zuivelproducten zorgden er voor dat ook de melkprijzen voor de veehouders snel stegen.

Of die trend zich de komende maanden doorzet is ongewis. Daarvoor is de markt te veel afhankelijk van onzekere grotendeels internationale factoren. In elk geval zal prijsvolatiliteit ook in 2017 de zuivelmarkt kenmerken.

Verloop handelsoverleg beïnvloedt prijsvorming

Brexit, TTIP, CETA: de afspraken die landen onderling dit jaar verwachten te maken over hun handelsverkeer zullen grote gevolgen hebben voor de internationale zuivelmarkt. Van alle melk die melkveebedrijven overal in de wereld produceren wordt een beperkt deel internationaal verhandeld. Het effect van die handel op de prijsvorming van alle melk en zuivelproducten is groot. Daarom is het belangrijk hoe dit jaar bijvoorbeeld het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie geregeld gaat worden. Of hoe de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten verlopen over TTIP, het akkoord dat het handelsverkeer tussen beide grootmachten moet regelen.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy