• nl
  • en
02 december 2019

Nieuw voedselkeuzelogo: Nutri-Score met aanpassing

Nutri-Score is het beoogde voedselkeuzelogo voor Nederland, maar zal eerst worden aangepast om het te laten aansluiten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Staatssecretaris Blokhuis maakte dit afgelopen 28 november bekend. De NZO onderschrijft de beslissing van de staatssecretaris. De Schijf van Vijf is de basis van voedingsrichtlijnen en -advies aan consumenten in Nederland. Daarom moet Nutri-Score in overeenstemming zijn met de Nederlandse Schijf van Vijf.

Meerdere voedingsmiddelen die in de Schijf van Vijf staan – zoals 30+ kaas, vis, volkoren producten en olijfolie – krijgen van het huidige Nutri-Score een negatieve beoordeling. De staatsecretaris heeft aangegeven dat Nutri-Score moet verbeteren voordat voedselproducenten het logo op hun verpakking zetten. Een internationaal comité van wetenschappers – ook met Nederlandse inbreng – gaat hiermee aan de slag en zou dit medio 2021 afgerond moeten hebben.

Eerder dit jaar deelden meer dan 170 wetenschappers en diëtisten hun zorgen over Nutri-Score en andere voedselkeuzelogo’s met het ondertekenen van een brandbrief en oproep aan de staatssecretaris. Dit artikel in Voeding Magazine biedt meer achtergrondinformatie over voedselkeuzelogo’s.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy