12 september 2023

De Verspillingsvrije Week: Zuivelpak helpt mee!

Samen Tegen Voedselverspilling organiseert van 11 t/m 17 september de Verspillingsvrije Week. Zuivelpak is trotse partner van deze week en geeft consumenten handige tips om minder te verspillen. Want als je het zuivelpak goed opvouwt en uitknijpt, haal je er makkelijk een extra portie uit. Zuivelpak is een initiatief van de zuivelindustrie, de supermarktbranche en producenten van drankenkartons.  

Bijna de helft minder zuivel verspild
Lange tijd stond zuivel op nummer twee van meest verspilde producten door consumenten. Maar er is goed nieuws! In 2022 werd in huishoudens bijna de helft minder zuivel verspild. In 2022 gooide de gemiddelde Nederlandse consument 2,8 kg zuivel per jaar weg. Daarmee is zuivel gezakt naar de 5e plek. Consumenten verspillen dus aanzienlijk minder zuivel dan voorheen. Goed voor de portemonnee en voor het klimaat! Want minder voedselverspilling betekent ook minder CO2-uitstoot.

Kijk, ruik, proef en vouw!
Om nog meer consumenten te laten weten dat producten zoals melk, kwark en yoghurt vaak nog goed zijn ná de houdbaarheidsdatum, zet Zuivelpak de campagne ‘Kijk, ruik, proef en vouw!’ extra in de schijnwerpers deze week. Door na de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) te kijken, ruiken en proeven of een pak melk of yoghurt nog goed is, kun je als consument aanzienlijke verspilling voorkomen. Als je bij het laatste restje de verpakking van yoghurt of vla goed vouwt en uitknijpt, haal je moeiteloos een extra portie zuivel uit het pak.

Pak uitknijpen
Met de vouwinstructies van Zuivelpak wordt gedemonstreerd hoe je zuivelpakken het beste kunt opvouwen en het laatste restje eruit kunt halen. In deze video laten kinderen zien hoe het moet. Dit draagt bij aan het verminderen van verspilling én maakt lege zuivelpakken ook gemakkelijker en efficiënter te recyclen.

Over Zuivelpak
Zuivelpak is een initiatief van de zuivelindustrie, de supermarktbranche en producenten van drankenkartons. Eerdere campagnes hebben consumenten geïnformeerd over het gebruik van hernieuwbare grondstoffen voor drankenkartons en de recycling van kartonnen drankverpakkingen.

 

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy