09 april 2024

Joep Rats: “In een meer plantaardig voedingspatroon is zuivel juist hard nodig”

Als ‘nieuwe’ directeur van de NZO werd Joep Rats geïnterviewd door VMT. Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur van het platform en tijdschrift voor voedingsmiddelen, management & technologie, vroeg hem naar zijn visie op de huidige zuivelsector en in de toekomst. Ook legt hij uit waarom er volgens hem veel op het spel staat.

In het interview legt Rats uit dat zuivel een belangrijk onderdeel is van gezonde voeding, ook bij een meer plantaardig voedingspatroon. “Zuivel is niet weg te denken uit een gezond voedingspatroon. Dat er nieuwe plantaardige producten bij komen, vinden wij prima. De eiwittransitie is een balansverschuiving en die omarmen we. De Nederlandse zuivelondernemingen doen ook veel onderzoek op dat gebied. Zuivel gaat mee in de toekomst, omdat het een essentieel onderdeel is van gezonde voeding. In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we zuivel juist hard nodig.”

Op de vraag van De Mooij waarom zuivel zo essentieel is, antwoordt Rats: “Dat heeft vooral te maken met de hoge eiwitkwaliteit en voedingswaarde van melk. Meer plantaardig eten betekent juist dat we zuivel nodig hebben om qua voedingswaarde in balans te blijven. Het is niet een kwestie van óf plantaardig óf dierlijk, maar van een goed evenwicht. Het is belangrijk om samen naar oplossingen te blijven zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan.”

Blik vooruit

Omdat de overheid stuurt op een afname van het aantal koeien in Nederland, zowel vanuit Den Haag als Brussel, ziet Rats dat opportunisme en pseudowetenschap tot verkeerde aannames kunnen leiden. “Er is een gevaar dat we in Nederland op de korte termijn te veel willen veranderen en de gevolgen voor de lange termijn niet zien. We moeten oppassen dat we het kind niet met het badwater weggooien.” Rats heeft in de eerste periode na zijn aantreden als NZO-directeur gezien dat de zuivelsector heel goed georganiseerd is en zeer data gedreven. “De Nederlandse zuivelsector is een van de toonaangevendste in de wereld. De sector is dynamisch en we moeten vooral kijken waar we naartoe willen en hoe we daar kunnen komen. Daarbij zien we een afname van het aantal melkveehouders en dat is iets waar we rekening mee moeten houden.”

Politieke stabiliteit is cruciaal
Op de vraag wat hij hoopt van een nieuw kabinet voor de zuivelsector antwoordt Rats: “Politieke stabiliteit is cruciaal voor de zuivelsector, net als voor andere industrieën. Het punt is dat de voedingswereld niet afhankelijk zou moeten zijn van de mening van een minister of de politiek. We hebben een stabiele richting nodig die niet te veel schommelt, ongeacht de politieke wind.”

Benieuwd naar hele interview? Ga naar ‘In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we zuivel juist hard nodig’ (inlog VMT account is nodig).

Foto: Joep Rats, directeur NZO

Over VMT

VMT is er voor de voedingsprofessionals die betrokken zijn bij het maken van gezond, duurzaam, veilig, compliant en kwalitatief goed voedsel. Hierbij zijn R&D, QA/QC en Regulatory onlosmakelijk verbonden vakgebieden. Met verdiepende én praktisch toepasbare kennis. VMT is de kennisbron voor professionals in de voedingsmiddelenindustrie.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy