29 april 2024

Peters over de positie van zuivelschap in supermarkt

Door de jaren is het zuivelschap in supermarkten enorm gegroeid. Klanten kunnen kiezen uit honderden toetjes, kazen en zuiveldrankjes. “Dat moet minder”, zegt wetenschapper Herman Lelieveldt, universitair hoofddocent politicologie verbonden aan University College Roosevelt in Middelburg. “Geweldig, die variëteit”, zegt dr. Stephan Peters, programmamanager zuivel, gezondheid en duurzaamheid bij de NZO.

Lelieveldt en Peters gingen met elkaar in gesprek in Distrifood (Distrifood houdt supermarktprofessionals op de hoogte van ontwikkelingen in de food branche). “We zijn echt opgevoed met zuivel”, zegt Lelieveldt. Lelieveldt geeft aan dat zuivel door de jaren heen actief is gepromoot en dat de banden tussen de landbouwsector en de politiek altijd warm zijn geweest. “In een gezond voedingspatroon past zuivel”, benadrukt Lelieveldt, “maar we eten tegenwoordig te veel dierlijke eiwitten. We zijn te ver doorgeschoten met zuivel. Er worden massa’s zuivel geproduceerd in Nederland. Dat verklaart waarom je zo’n groot zuivelaanbod hebt in de supermarkt; dat moet minder.” 

Vraag naar zuivel groeit
De vraag naar zuivelproducten stijgt wereldwijd. Peters: “Je kunt zuivel aan banden leggen in Nederland, maar daarmee verplaats je alleen het probleem en maak je het mogelijk zelfs groter. China consumeert nu 30 gram zuivel per persoon per dag, maar de aanbeveling vanuit de Chinese overheid is sinds kort 300 gram.  Als wij 20 procent minder gaan produceren, dan wordt de zuivel elders geproduceerd. Bijvoorbeeld in landen waar het een stuk minder duurzaam gaat.” Peters vervolgt: “Het zuivelschap is groot en daar zijn we trots op. Dat we veel én gezonde én lekkere producten aan kunnen bieden. Bijvoorbeeld, als je van een schap van vijf meter met ongezonde producten een schap van vier meter maakt, dan betekent dat niet dat 20 procent minder ongezonde producten wordt verkocht. De rotatie binnen die vier meter wordt groter. Tenzij je gaat verbieden natuurlijk.”

Netto minder suiker
De hoeveelheid suiker in zuivelproducten is door de jaren heen al teruggedrongen. En dit proces is nog steeds gaande. “Netto gaat er tegenwoordig minder suiker via zuivel in het winkelmandje van de consument”, geeft Peters aan.

Benieuwd naar het hele artikel? Ga naar De zuivellobby: Strijd om overvloed of beperking (distrifood.nl) (leestijd 3 min., je kunt gemakkelijk een gratis account aanmaken om het hele artikel te lezen).

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy