11 april 2024

Pieter Walstra Award 2024: het ontrafelen van koemelkeiwitten 

Dr. Inge Gazi is de winnaar van de Pieter Walstra Award 2024. Zij ontving de prijs voor haar onderzoek naar koemelkeiwitten met Massaspectrometrie, waarmee een belangrijke stap is gezet in het ontrafelen van de mysteries rondom melkeiwitten. Gazi is verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Zij ontving de prijs tijdens het voorjaarssymposium van het Genootschap ter bevordering van Melkkunde in Den Bosch.  
 
De jury van de Pieter Walstra Award beoordeelde het promotie-onderzoek van dr. Gazi “Unravelling elusive mysteries of bovine milk proteins by mass spectrometry” van vorig jaar als het beste internationale wetenschappelijke proefschrift over zuivelonderzoek. Gazi ontving de prijs uit handen van jurylid Mohéb Elwakiel (NZO) die lovende woorden had: “Het onderzoek van Gazi voldoet aan alle kwaliteiten die nodig zijn om deze mooie prijs te winnen,” aldus Elwakiel. “Het onderzoek is zeer goed uitgevoerd en vernieuwend, heeft aandacht voor details en geeft een boost aan nieuw wetenschappelijk zuivelonderzoek.”   
 
Eervolle vermeldingen waren er voor twee andere onderzoekers: Dr. Mengxiao Yang van Massey University in Nieuw-Zeeland voor haar proefschrift naar de interactie tussen melkproteïnen en spijsverteringsenzymen en Dr. Boxin Deng van Wageningen University & Research voor onderzoek naar microfluïdische analyse van dynamische processen die optreden tijdens de vorming en stabilisatie van bellen. 
 
Bevorderen zuivelonderzoek  
De tweejaarlijkse Pieter Walstra Award is in 2012 ingesteld door de Nederlandse Zuivel Organisatie om het internationale wetenschappelijk onderzoek naar zuivel te stimuleren en wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van 3.000 euro verbonden. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van Nederlands zuivelonderzoek uit de wetenschap en zuivelindustrie. Dit jaar bestaat die jury uit voorzitter Prof. dr. Thom Huppertz, Prof. dr. Ingeborg Haagsma-Boels en dr. Mohèb Elwakiel. 
 
De Pieter Walstra-prijs is vernoemd naar de Wageningse prof. dr. Pieter Walstra (†May 2012) die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de fundamentele kennis over zuiveltechnologie. Walstra produceerde wetenschappelijk onderzoek dat fundamenteel van aard was, maar ook sterk geïnspireerd door de praktijk. De resultaten van zijn onderzoek hebben het Nederlandse zuivelonderzoek en het zuivelbedrijfsleven dat de wetenschappelijke inzichten implementeerde een prominente plaats in de wereld opgeleverd.  

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy