29 mei 2024

Primeurmoment voor uniek seizoensproduct

Deze week feestelijke start verkoop graskaas

Vanaf 1 juni is er in Nederland weer graskaas te koop. De gezamenlijke kaasproducenten, kaasboeren en handelaren hebben deze datum voor de start van de verkoop in 2024 vastgesteld. Het primeurmoment wordt feestelijk gevierd in de kaassteden Gouda, Alkmaar en Woerden. Graskaas is slechts tijdelijk beschikbaar. Het is de kaas die wordt gemaakt van de melk van de koeien die na een periode op stal, weer voor het eerst vers gras eten.

Primeurmoment 2024
De start van het graskaasseizoen wordt dit jaar extra feestelijk gevierd. Op donderdag 30 mei gaan handelaren met een klassieke tractor met kar verse graskaas halen op de kaasmarkt in Gouda. Op vrijdag 31 mei bezoeken zij vervolgens de kaasmarkt in Alkmaar om ook daar met de tractor en kar graskaas op te halen. De verzamelde graskaas en een unieke megakaas van maar liefst 120 kilo worden op zaterdag 1 juni door de tractor en kar bezorgd en verhandeld tijdens de Nationale Graskaasdag in Woerden. In Woerden wordt ook de klok geluid als officiële start van het graskaasseizoen 2024 en is vanaf dat moment de verse graskaas weer verkrijgbaar bij de ambachtelijke kaaswinkels, marktkramen en venters.

De drie unieke evenementen zijn voor iedereen gratis toegankelijk. De kaasmarkt van Gouda vindt plaats op de Markt, de kaasmarkt van Alkmaar op het Waagplein en de Nationale Graskaasdag vindt plaats op het Kerkplein in Woerden. De aanvang is steeds om 10.00 uur.

Wat is nu echte graskaas?
Graskaas is gemaakt van de melk van koeien die na de winter voor het eerst de wei ingaan. Doordat ze weer voor het eerst vers gras eten, geeft dit een heerlijk volle en romige smaak aan de melk en dus aan de kaas. Het voer van de koeien is zeer bepalend voor de smaak van kaas. Omdat de koeien in het voorjaar vers en doorgewinterd gras kunnen grazen, geeft dit graskaas een andere smaak dan kaas van melk van koeien die binnen staan en alleen kuilgras, voederbiet of ruwvoer te eten krijgen.

Graskaas, een oer Hollands product.
De term graskaas bestond in elk geval al in 1821 en werd volgens een woordenboekdefinitie uit 1892 slechts gebruikt voor kaas gemaakt van melk, afkomstig van vee dat vers gras eet, in tegenstelling tot hooikaas. De term graskaas werd in kranten vanaf 1900 steeds minder gebruikt.

Primeurmoment afhankelijk van het weer
Na ruim 25 jaar hebben kaasboeren, – producenten en -handelaren in 2023 de handen weer ineengeslagen om graskaas weer een primeurmoment te geven. Een speciale graskaascommissie bepaalt aan de hand van de weersverwachtingen en signalen van boeren het moment dat de koeien weer het weiland in kunnen. Vanaf dat moment duurt het nog vier tot zes weken om de graskaas te laten rijpen. Graskaas is daarmee ook een jonge kaas.

Voor 2024 heeft de graskaascommissie de start van het graskaasseizoen bepaald op zaterdag 1 juni 2024.

Waarom is graskaas zo lekker en uniek?
Graskaas is jonge kaas en heeft hiermee een korte rijpingstijd van 4 tot 6 weken. Het unieke van graskaas is dat het een eigen volle en romige smaak heeft door het frisse voorjaarsgras. Graskaas krijgt zijn extra zachte en romige smaak, doordat de melk van het eerste overwinterde gras zachtere melkvetten bevat. Ook bevat dit allereerste voorjaarsgras meer voedingsstoffen en vitaminen. Hierdoor is graskaas tijdelijk smeuïger en zachter dan jonge kaas in de rest van het jaar. Hij is daarmee niet meteen vetter dan normale kaas. Integendeel: graskaas bevat meer bestanddelen die vetverbranding bevorderen dan andere kaas. Het is dus nog gezond ook! Ook kan graskaas slechts een aantal weken in het voorjaar gemaakt worden, waardoor de kaas wordt gezien als een echte delicatesse.

Organisatie
Echte graskaas is een initiatief van samenwerkende boeren, kaasproducenten en kaashandelaren. Meer informatie? Ga naar www.echtegraskaas.nl

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy