04 oktober 2016

Subsidie voor duurzame energieopwekking uit mest op melkveebedrijf

Minister van Economische Zaken Henk Kamp heeft vandaag het startsein gegeven voor Coöperatie Jumpstart. Hij deed dit door de ingebruikname van de eerste standaard monomestvergister bij Melkveehouderij Sassinga van de familie Heeg in het Friese Hinnaard.

Jumpstart is een coöperatie die melkveehouders faciliteert bij de plaatsing en het gebruik van monomestvergisters. Verder maakte de minister bekend dat er binnen de SDE+-regeling een bedrag van 150 miljoen euro wordt gereserveerd voor monomestvergisters op boerderijschaal. NZO-voorzitter Roelof Joosten, ceo FrieslandCampina en een van de initiatiefnemers van Coöperatie Jumpstart, maakte bekend dat het zuivelbedrijf groene energie van de deelnemende leden-melkveehouders gaat afnemen. Daarbovenop betaalt FrieslandCampina een deelnemend lid 10 euro per ton verminderde CO2.

Monomestvergisting levert warmte en biogas op. Het biogas kan worden opgewaardeerd tot groen gas en aan het aardgasnet worden geleverd. Of het kan worden gebruikt om een warmtekrachtinstallatie aan te drijven die stroom en warmte levert. Bovendien draagt het vergisten van mest bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, waaronder methaan.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp: “Door de realisatie van monomestvergisters slaan we meerdere vliegen in een klap. We zijn in staat mest in te zetten voor de productie van hernieuwbare energie. Eén gemiddelde vergister biedt voldoende gas en elektriciteit voor ongeveer 40 huishoudens en levert daarmee een bijdrage aan het doel om in 2020 14 procent hernieuwbare energie te realiseren. Daarnaast worden broeikasgasemissies uit de mest voorkomen wat bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot.”

“Melkveehouders die mest gebruiken voor het opwekken van duurzame energie worden naast melkproducent ook duurzame energieproducent. Op die manier dragen ze bij aan de vermindering van broeikasgassen”, zegt Roelof Joosten. “Als straks het restproduct ook nog gebruikt mag worden als grondstof voor kunstmestvervanger, is de kringloop gesloten.”

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy