20 september 2016

Kabinetsplannen sluiten aan bij visie zuivelsector

Het Kabinet wil zich in zetten voor een voedselsysteem dat het klimaatprobleem helpt op te lossen. Deze inzet, zoals verwoord in  de rijksbegroting voor volgend jaar, sluit aan bij de koers die de Nederlandse zuivelsector voor staat.

Klimaat neutrale groei zuivelsector

Zo heeft de sector specifieke doelen gesteld voor 2020 voor klimaat neutrale groei. Door de recente groei van de sector zullen wel meer inspanningen moeten worden gedaan om broeikasgassen verder terug te dringen. Dit onderwerp staat ook hoog op de agenda tijdens de Klimaattop in Oktober. Een breed scala van organisaties, zowel internationaal zoals bijvoorbeeld de VN landbouworganisatie FAO in haar ‘Decade of Action on Nutrition’ als nationaal de Gezondheidsraad in haar adviezen (zuivel past in een duurzaam en gezond voedingspatroon) zien een belangrijke rol, ook in de toekomst, weggelegd voor zuivel.

Invoering stelsel fosfaatrechten

Daarnaast geeft het Kabinet terecht een hoge prioriteit aan de invoering van een stelsel van fosfaatrechten. De NZO heeft zich al in een vroeg stadium uitgesproken voor invoering van dit stelsel dat past in de visie van de zuivelketen: de melkveehouderij is een grondgebonden sector die zich binnen de milieugrenzen moet kunnen ontwikkelen. Door een grens te stellen aan de fosfaatproductie in de melkveehouderij, kan de nationale fosfaatproductie door de veehouderij onder het Europese fosfaatplafond blijven. Daarmee is er zicht op behoud en verlenging van de derogatie van de EU-Nitraatrichtlijn, die onmisbaar is voor de sector.”

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy