21 februari 2024

Toename van 7,1% landbouwgrond biologische zuivel

Uit cijfers van CBS blijkt dat de totale hoeveelheid biologische landbouwgrond in Nederland t.o.v. 2022 is gegroeid naar 80.900 ha. Het grootste deel daarvan (38.500 ha) is voor de productie van biologische melk. Daarmee is in een jaar tijd de landbouwgrond voor biologische melk toegenomen met 7,1 procent.

Bedrijven die biologisch willen gaan werken en daar een certificaat voor willen ontvangen, moeten eerst door een omschakelperiode. Bij grasland duurt die periode twee jaar. In 2023 was er 6,0 duizend hectare landbouwgrond gecertificeerd in omschakeling, waarvan 2,7 duizend hectare in de melkveehouderij. 

Biologisch gecertificeerde melkveebedrijven
In totaal waren er 531 melkveebedrijven biologisch gecertificeerd in 2023, waarvan 332 melkveebedrijven volledig biologisch zijn. De overige 199 bedrijven hadden, naast biologisch areaal, ook areaal in omschakeling. Deze bedrijven breidden hun biologisch aandeel dus uit.

Omzetstijging van 42% 
De brancheorganisatie van biologische producten Bionext ziet een sterke stijging in de omzet van biologische voedingsmiddelen in de Nederlandse detailhandel. De afgelopen twee jaar nam de omzet toe met 42 procent. Michaël Wilde, inmiddels voormalig directeur van Bionext, zei daarover in het vakblad Zuivelzicht: “De stijging van biologisch naar een marktaandeel van 3,8 procent is mooi, maar we zijn er nog lang niet.”

Cruciale rol voor de retail
In het artikel benadrukt Wilde dat supermarkten goed zijn voor 75 procent van de biologische omzet. De retail speelt volgens hem een cruciale rol bij het stimuleren van biologische producten. Door meer biologische producten aan te bieden en ook prominenter in het schap te zetten, kunnen consument makkelijker kiezen voor biologisch.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy