08 september 2016

Wetsvoorstel fosfaatrechten melkvee schept duidelijkheid

De Nederlandse Zuivel Organisatie staat achter het wetsvoorstel fosfaatrechten melkvee waarmee staatssecretaris Van Dam de uitstoot van fosfaat door de melkveehouderij met terugwerkende kracht wil beperken. Van Dam diende het wetsvoorstel vandaag in bij de Tweede Kamer.

Het wetsvoorstel schept duidelijkheid en past in de visie van de zuivelketen: de melkveehouderij is een grondgebonden sector die zich binnen de milieugrenzen moet kunnen ontwikkelen.

Vaststelling van fosfaatrechten

De beoogde wet gaat uit van 2 juli 2015 als peildatum voor de vaststelling van fosfaatrechten. Dat betekent dat melkveehouders die hun bedrijf na die datum hebben uitgebreid, geen fosfaatrechten voor die groei zullen krijgen. Beperking van de fosfaatproductie inclusief een generieke korting op individuele melkveebedrijven, is ingrijpend maar onvermijdelijk. Door een grens te stellen aan de fosfaatproductie in de melkveehouderij, kan de nationale fosfaatproductie door de veehouderij onder het Europese fosfaatplafond blijven. Daarmee is er zicht op behoud en verlenging van de derogatie van de EU-Nitraatrichtlijn, die onmisbaar is voor de sector.

De NZO rekent er op dat er voor het wetvoorstel een breed draagvlak is in zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer, zodat het stelsel van fosfaatrechten op 1 januari 2017 in werking kan treden.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy