17 mei 2023

NZO en vakbonden bereiken onderhandelingsresultaat voor cao’s Zuivel

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en vakbonden FNV en CNV hebben met elkaar een onderhandelingsresultaat bereikt voor de nieuwe zuivelcao’s. Naast het al bestaande loonbod van 8% in 2023 zijn aanvullende afspraken gemaakt die een verdere verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor de sector betekenen. De consignatievergoeding wordt verhoogd en de partijen hebben een verruiming van de RVU-regeling (Regeling Vervroegde Uitreding) afgesproken. De nieuwe cao heeft een looptijd van 15 maanden, van 1 januari 2023 tot en met 31 maart 2024. Per 1 januari 2024 ontvangen werknemers nog een keer een salarisverhoging van 2,65%.

Daarnaast stijgt het loon voor het merendeel van de werknemers in 2024 met nog eens 1%. Dit deel van de loonstijging wordt opgebracht vanuit het DI-budget (Duurzame Inzetbaarheid). Dit budget komt met de nieuwe cao-afspraken te vervallen in 2024. 

Eerder is op initiatief van vakbonden FNV en CNV actiegevoerd in de zuivelsector. Dit onderhandelingsresultaat betekent dat van verdere acties nu geen sprake is. Deze zijn opgeschort in afwachting van de stemming onder de vakbondsleden. FNV en CNV leggen het resultaat positief voor aan hun leden. Vakbond De Unie stemde in februari in met het toenmalig eindbod van de NZO. Vanwege het aangepaste totaalpakket raadpleegt ook De Unie haar leden over dit huidige onderhandelingsresultaat. De NZO is blij dat nieuwe onderhandelingen hebben geleid tot afspraken voor de cao’s in de zuivel.  

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy