18 april 2024

Zuivelbenamingen en plantaardige producten

Een aantal plantaardige producten werd onlangs berispt omdat ze wettelijk beschermde zuivelbenamingen gebruikten. Hoe zit dat precies? Wat mag wel en wat mag niet? In een interview in VMT zet Jacco Gerritsen van NZO de wettelijke afspraken helder op een rij.   

Afgelopen tijd kwamen meerdere plantaardige producten in het nieuws vanwege een ‘foutieve benaming’. Er werd onder andere gebruik gemaakt van beschermde zuivelbenamingen. Om inzicht te krijgen in de wetgeving rondom zuivelbenamingen interviewde VMT Jacco Gerritsen, kennisspecialist levensmiddelen en voeding bij NZO.

Het belangrijkste punt dat Gerritsen in het artikel wil maken is dat producenten consumenten eerlijk moeten informeren. En dat gaat volgens hem fout bij sommige producten. Gerritsen: “Het gaat daarbij vaak om het benamings- en misleidingstuk. Als er boter in de naam staat bij een plantaardig product is dat misleiding. Want er zit geen boter in.”

Een van de misvattingen die Gerritsen in het interview uit de wereld haalt, is dat de zuivelsector tégen plantaardig is: “Onze leden produceren ook plantaardige alternatieven. Maar we vinden het wel belangrijk dat daarbij de wetgeving wordt gerespecteerd.”

Afkomstig uit de melkklier van een zoogdier
De regels rondom zuivelbenamingen staan in het Warenwetbesluit Zuivel en de meeste wetgeving is te vinden in de Gemeenschappelijke Marktverordening 1308/2013. In VMT licht Gerritsen het toe: “In de wet staat heel duidelijk dat melk alleen afkomstig kan zijn uit de melkklier van een zoogdier. En van die melk kun je verschillende producten maken zoals kaas, yoghurt, room en kefir. Die producten mogen dus alleen zo heten als ze gemaakt zijn van melk, en melk komt uit de melkklier van een zoogdier.”

Alleen dierlijke zuivelproducten mogen daarom termen als ‘melk’, ‘room’ en ‘boter’ in de benaming gebruiken. Uitzonderingen daarop zijn namen als pindakaas, leverkaas en cacaoboter. De complete lijst met uitzonderingen staat in de Verordening 1234/2007. Volgens Gerritsen is daarom heel duidelijk wat wel en niet mag. In VMT zegt hij daarover: “Deze gelimiteerde lijst van benamingen is wel toegestaan en gebaseerd op traditioneel gebruik. Dat daar tegenaan geschuurd wordt is prima, maar de wetgeving is kristalhelder.”

Benieuwd naar het artikel in VMT? Het is online te vinden op ‘Creativiteit gaat verder dan productontwikkeling’ (inlog VMT account is nodig).

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy