17 november 2023

Voedingswaarde zuivel nauwelijks te evenaren

Bij plantaardige ‘vervanging’ van producten zoals melk en kaas wordt de voedingswaarde vaak vergeten. De Volkskrant nam de plantaardige productenlijn Terra van Albert Heijn onder de loep. Die blijkt niet altijd even gezond.

‘Is het Terra-assortiment werkelijk zo duurzaam en gezond?’ Dat was de centrale vraag van een artikel in de Volkskrant van dinsdag 13 november. ‘Dat is bij een flink aantal plantaardige producten niet het geval’, zegt voedingswetenschapper Alie de Boer van de Universiteit van Maastricht (UM).

Alie de Boer (UM) in het artikel: ‘Plantaardige producten zijn over het algemeen duurzamer en klimaatvriendelijker dan dierlijke. Maar om een volwaardig alternatief te zijn, moeten ze ook dezelfde voedingswaarde hebben. Zo moet een product wel behoorlijk wat eiwit bevatten, als je het promoot als ‘goed voor de eiwittransitie’. Juist dat blijkt bij een flink aantal producten uit de besproken Terra-lijn niet het geval.

Voedingswaarde kaas onvergelijkbaar met plantaardige  ‘look-a-like’ 
Als eerste voorbeeld vergelijkt de krant de voedingswaarde van kaas met die van de plantaardige ‘look-a-like’: ‘Goudse kaas bevat zo’n 25 procent eiwit, calcium, vitamines B12 en B2 en jodium, allemaal belangrijke voedingsstoffen. In de Terra plantaardige ‘kaas’ zitten nauwelijks eiwitten, vitamines of mineralen. De Terra-‘kaas’ is niet bepaald een volwaardig alternatief.’

Buiten de Schijf van Vijf en toch Nutri-Score A of B
De helft van de Terra producten blijkt bovendien buiten de Schijf van Vijf te vallen. Maar op de producten staat wel overal de zogenaamde Nutri-Score. Veel Terra-producten scoren een ‘gezonde’ groene A of B. De Boer: ‘De manier waarop AH de Nutri-Score hanteert, is verwarrend voor de consument. Veel mensen zullen niet weten dat de Nutri-Score en de Schijf van Vijf vaak behoorlijk uiteenlopen. Je zou het zelfs misleiding kunnen noemen.’

Dat Nutri-Score niet hetzelfde is als de Schijf van Vijf legt de Boer treffend uit in het krantenartikel: ‘Het enige wat Nutri-Score doet, is voedingsmiddelen binnen dezelfde productgroep vergelijken. Een koek met Nutri-Score A is gezonder dan koeken met een minder goeie score. Maar ‘een gezond voedingsmiddel’ is zo’n koek daarmee nog steeds niet.’

www.volkskrant.nl/beter-leven/hoe-duurzaam-en-gezond-is-de-volledig-plantaardige-terra-lijn-van-albert-heijn~b97df6f7

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy