13 januari 2016

Zuivelsector exporteert voor 6,6 miljard euro

De Nederlandse zuivelsector heeft in 2015 voor naar schatting 6,6 miljard euro aan producten uitgevoerd. Belangrijkste afnemers van Nederlandse zuivelproducten in Europa waren het afgelopen jaar Duitsland, België en Frankrijk. Samen met Hong Kong vormt China de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse zuivelproducten buiten de Europese Unie.

In vergelijking met 2014 is de waarde van de zuivelexport het afgelopen jaar met 10% afgenomen. Dat is met name een gevolg van lagere opbrengstprijzen op de internationale markt. Onder invloed van de Russische boycot, de verminderde vraag naar melkpoeder vanuit China en de wereldwijde toename van de melkproductie stonden de zuivelprijzen in 2015 onder druk. In de (voorlopige) cijfers is geen rekening gehouden met de uitvoer van kindervoeding, waarin voor een belangrijk deel zuivelingrediënten zijn verwerkt. De exportwaarde van kindervoeding nam vorig jaar met 5% toe, tot bijna 2,0 miljard euro.

Melkaanvoer neemt toe

In Nederland nam de melkaanvoer het afgelopen jaar met 6,9% toe tot 13,3 miljard kilogram. Veehouders hielden meer melkvee aan. De goede kwaliteit van het voer en ook de weersomstandigheden hadden een gunstige invloed op de melkproductie.

Van het verwerkte volume werd 35% in Nederland afgezet; 45% ging naar andere lidstaten van de Europese Unie en 20% werd naar de wereldmarkt uitgevoerd. De zuivelsector leverde het afgelopen jaar een bijdrage van 9% aan het handelsoverschot van de BV Nederland.

Gunstig perspectief

Tijdens de nieuwjaarreceptie van de zuivelsector vandaag benadrukte Roelof Joosten, voorzitter van de Nederlandse Zuivel Organisatie, het gunstige perspectief van de bedrijfstak. “De zuivelsector verkeert in een uitstekende uitgangspositie. Op termijn groeit wereldwijd de vraag harder dan het aanbod; die groei gaat wel schoksgewijs. Het langetermijnperspectief blijft onverminderd positief.“

Vanwege de goede vooruitzichten investeerde de zuivelindustrie de afgelopen twee jaar voor ruim 2 miljard euro in extra verwerkingscapaciteit in Nederland. Inmiddels zijn en worden er nieuwe fabrieken gebouwd in Heerenveen, Borculo, Middenbeemster, Gorinchem en Cuijk.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy