16 september 2020

Sterke positie Nederlandse zuivel door hoge kwaliteit

Kwaliteit is dé pijler waarmee Nederlandse zuivel haar sterke positie in de wereld heeft veroverd. Dankzij die hoge kwaliteit levert de zuivelsector een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Dat blijkt uit het rapport “Zuivel op hoog niveau”.

Vandaag lanceert de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) het economische rapport “Zuivel op hoog niveau”. Het rapport beschrijft het economische belang en de kwaliteit van de zuivelsector, bevat actuele cijfers en biedt een kijkje achter de schermen van een hoogwaardige voedingsindustrie.

Eerder ontving VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer al het eerste exemplaar van “Zuivel op hoog niveau” uit handen van Albert de Groot die de NZO vertegenwoordigt in het dagelijks bestuur van VNO-NCW. De Boer: “De zuivelsector draagt al decennialang stabiel bij aan de Nederlandse economie. Dit rapport toont een sector die voorop loopt en continu blijft innoveren en verduurzamen. Indrukwekkend!”

Export Nederlandse zuivel

Met een exportwaarde van 7,6 miljard euro levert de zuivelsector een bijdrage van 7% aan het Nederlandse handelsoverschot. Dat is vooral te danken aan de afzet richting onze buurlanden. Van alle melk die in Nederland wordt verwerkt, blijft 75% in Europa. Duitsland is de belangrijkste handelspartner. De export van Nederlandse kaas naar de oosterburen is jaarlijks goed voor bijna 1,2 miljard euro. Naast kaas zijn melkpoeder en hoogwaardige voedingsingrediënten belangrijke exportproducten.

Kwaliteit en duurzaamheid

Zuivel uit Nederland onderscheidt zich door de hoge kwaliteit en de aandacht voor duurzaamheid. Dat zorgt voor sterke internationale handelsrelaties én een spin-off naar andere sectoren. Zo draagt de Nederlandse zuivelsector met hoogwaardige producten en kennis bij aan een duurzame en veilige voedselvoorziening in de wereld.

Meer informatie

Ga voor een download van het rapport en meer informatie naar: www.nzo.nl/zuivel-op-hoog-niveau. De Engelse vertaling van het rapport, “Dairy at the highest level”, verschijnt in oktober 2020.    

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy