27 januari 2016

Louise Fresco’s visie op een duurzame en gezonde voedselproductie

De groeiende wereldbevolking voorzien van duurzaam voedsel wordt een enorme uitdaging volgens professor Louise Fresco, voorzitter van Wageningen UR. Naast megasteden en vergrijzing op het platteland, schetste zij een wereld met slimme voedsellabels en drones voor de boodschappen.

De Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen gaf voor haar jaarlijkse publiekslezing het podium aan professor Louise Fresco, voorzitter van de Raad van bestuur van Wageningen UR. Fresco verwacht dat we in 2050 voor een grote uitdaging staan om betaalbaar voedsel naar de megasteden te krijgen. Er zullen steeds meer megasteden ontstaan met een groeiend aantal armere mensen, en het platteland zal verder vergrijzen. Volgens Fresco is het daarom van groot belang dat de ‘best minds’ zich gaan bezighouden met landbouw en voedselproductie.

Duurzame eiwitvoorziening

Een andere grote uitdaging voor de komende jaren ziet Fresco in het duurzaam produceren van eiwit: ‘We zitten niet aan vlees vast, maar we kunnen nu nog geen melk of eieren produceren zonder vlees als bijproduct.’ Daarbij is veel land in de wereld ongeschikt voor akkerbouw. De Pampas in Argentinië en de Nederlandse veenweide kunnen volgens Fresco daarom niet voor plantaardige productie gebruikt worden, maar wel om dieren op te laten grazen. Daarnaast stelt Fresco vast dat de consument meer plantaardige eiwitten moet gaan consumeren, maar vaak niet weet dat planten ook eiwitten bevatten. Daar moet meer aandacht voor komen.

Voedselkeuze: gezondheid en supermarkten

Wat er precies in eten zit en waar het vandaan komt, zal de consument in de toekomst nog beter willen weten. Volgens Fresco gaan slimme voedsellabels daarvoor zorgen. Ook zijn of haar nutriëntenbehoefte kan de consument in de toekomst aflezen, bijvoorbeeld op z’n Google Watch. Een ijzertekort? Google Watch zorgt dat deze informatie wordt gekoppeld aan de inhoud van je koelkast. Want boodschappen worden in de toekomst voornamelijk online besteld. ‘Ik verwacht dat supermarkten de komende jaren fundamenteel zullen veranderen, in China wordt al 30% online besteld’, aldus Fresco. Grote kans dat boodschappen in de toekomst door een drone worden afgeleverd.

Duurzame en gezonde voedselproductie

Fresco ziet een belangrijke taak voor wetenschappers om de dilemma’s rond duurzame en gezonde voedselproductie uit te leggen. De ministeries van EZ en VWS zouden gezamenlijk voor een voedselketenbeleid moeten zorgen. Dat beleid moet volgens Fresco gericht zijn op diervriendelijke, gezonde, duurzame en mensvriendelijke voedselproductie. Voedsel is cultuur en er is geen absolute waarheid, benadrukt Fresco: ‘We leren terwijl we doorgaan.’

Bron: NAV

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy