29 september 2021

Het is vandaag Wereld Schoolmelkdag!

Vandaag is het Wereld Schoolmelkdag. Deze dag is in het leven geroepen door de Wereldvoedselorganisatie (FAO). Wist jij dat halfvolle en magere melk en melkproducten een belangrijke bijdrage leveren aan gezonde voeding voor kinderen? Als je op jonge leeftijd een gezond eetpatroon ontwikkelt, heb je daar je hele leven profijt van.

Melk, een bron van voedingsstoffen

Tijdens de basisschool zijn kinderen flink in de groei. Broeken worden te kort en binnen een mum van tijd zijn nieuwe schoenen alweer te klein. Voor die groei en ontwikkeling hebben kinderen veel voedingsstoffen nodig. Een beker halfvolle of magere melk levert kinderen snel en gemakkelijk veel van deze belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium en B-vitamines.

Hoeveel melk per dag?

Kinderen van 4 tot 12 jaar hebben elke dag zuivel nodig. Het Voedingscentrum adviseert ouders om schoolgaande kinderen dagelijks 2-3 porties halfvolle of magere melk(producten) te laten eten en drinken. En daarnaast ook nog een boterham met 30+ kaas. Als een kind dit elke dag neemt, krijgt het een groot deel binnen van wat het aan eiwit, calcium, vitamines B2 en B12 nodig heeft.

Jong geleerd, oud gedaan

Uit de laatste Voedsel Consumptie Peiling blijkt dat veel schoolgaande kinderen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid melkproducten volgens de Schijf van Vijf niet altijd halen. Kinderen van 9 tot 13 jaar komen bijvoorbeeld gemiddeld meer dan een glas melk per dag tekort. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de ouders. Zij hebben veel invloed op het eetgedrag van hun kind, verzorgen de maaltijden en bepalen de voedselkeuze. Als ouders zelf het goede voorbeeld geven met gezond eten, is de kans groot dat een kind deze gewoonte overneemt. Bekijk hier tips voor ouders.

Gratis Schoolzuivel

In het schooljaar 2020-2021 hebben 200 scholen deelgenomen aan het EU-Schoolzuivelprogramma. Deze scholen ontvangen gedurende 20 weken gratis melkproducten (halfvolle zuivel, karnemelk en halfvolle yoghurt) voor de gehele school. De deelnemende scholen zijn vrijwel allen van mening dat het Schoolzuivelprogramma bijdraagt aan gezonder consumptiegedrag op school. Kijk voor meer informatie op schoolmelk.nl.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy