22 juni 2016

TTIP biedt Nederlandse zuivelsector kans op versterking export

De onderhandelingen over een handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (TTIP) gaan over een breed scala aan onderwerpen. De Nederlandse Zuivel Organisatie is zich bewust van de maatschappelijke discussie die de onderhandelingen met zich meebrengen.

Met een succesvol handelsakkoord kan de Nederlandse zuivelsector mogelijk haar positie op de Amerikaanse markt versterken. Verwacht wordt dat de VS de komende jaren meer zuivel zullen importeren. Daar kan de Nederlandse zuivelsector van profiteren.

TTIP vergemakkelijkt export van zuivel

Zowel in de Verenigde Staten als in de Europese Unie worden hoge eisen gesteld aan zuivelproducten. Tussen de kwaliteitsregelingen bestaan enkele verschillen die de export van enkele zuivelproducten vanuit de EU belemmeren. Met een handelsakkoord kunnen die verschillen worden weggenomen, waardoor Nederlandse zuivelondernemingen gemakkelijker kunnen exporteren. Met name onze zuivelingrediënten en gepasteuriseerde melk en -producten kunnen dan gemakkelijker naar de VS worden uitgevoerd.

Toename export van zuivel naar Verenigde Staten

De afgelopen jaren is de Nederlandse uitvoer van zuivelproducten naar de Verenigde Staten toegenomen. In 2015 exporteerde Nederland voor 122 miljoen euro aan zuivelproducten naar de VS, voornamelijk kaas. Dat was in 2010 nog 58 miljoen euro. De totale Nederlandse zuivelexport bedroeg in 2015 6,6 miljard euro.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy