• nl
  • en

We zoeken allemaal naar manieren om duurzamer te leven. Bijvoorbeeld door duurzamere voedselkeuzes te maken. Sommige mensen gaan er vanuit dat meer plantaardige en minder dierlijke producten eten altijd duurzamer is. Maar die regel gaat niet altijd op. Sommige dierlijke producten zijn een betere keuze voor het klimaat dan andere. En dat geldt ook voor groente- en fruitsoorten. Het verschilt per product en vaak ook per seizoen. Voor onze gezondheid is het belangrijk dat we gezond en gevarieerd blijven eten.   

Meer inzicht in duurzamer eten

Berekeningen met Optimeal® (van Blonk Consultants) geven een goed inzicht in hoe je duurzamer en tegelijkertijd gezond kunt eten. De Optimeal® Tool (onderaan deze pagina) toont bij een verandering in je eetpatroon – bijvoorbeeld geen of minder vlees – een alternatief voedingspatroon dat even gezond is en het effect van die verandering op de CO2-uitstoot en de prijs van je boodschappen. 

Om te zien hoe de Optimeal® Tool werkt en wat het effect is van een voedingspatroon met bijvoorbeeld minder zuivel of brood op de CO2-uitstoot, kun je onderstaande video bekijken (duurt 2 minuten):

Zuivel in een duurzaam voedingspatroon

Wat laat de Optimeal® Tool zien voor zuivel? Bij minder zuivel berekent Optimeal® een nieuw voedingspatroon met evenveel voedingsstoffen en de CO2-uitstoot en kosten van dit nieuwe voedingspatroon. Wie zuivel uit het dieet schrapt, moet aanzienlijk meer groente, vis, bonen en peulvruchten eten om dezelfde hoeveelheid voedingstoffen binnen te krijgen. Deze producten bij elkaar veroorzaken evenveel CO2-uitstoot als de zuivel die ze vervangen. Het effect van minder zuivel in je eetpatroon op de CO2-uitstoot is daarom beperkt. Daarnaast zijn de kosten van een gezond voedingspatroon zonder zuivel aanzienlijk hoger. Conclusie: het vervangen van zuivel in een gezond voedingspatroon is niet zinvol als je minder CO2 wil uitstoten om klimaatverandering tegen te gaan. 

Zelf aan de slag

Wil je weten welk effect veranderingen in je voedselkeuze hebben op de CO2-uitstoot? En ook op je kassabon? Gebruik dan onderstaande Optimeal® Tool. Door met je cursor de hoeveelheid van een voedingsmiddelengroep te verlagen (of verhogen), laat het rekenmodel je een gezond alternatief voedingspatroon zien. In de kantlijn zie je welk effect dit heeft op de CO2-uitstoot en de prijs van je boodschappen. Mocht je vragen hebben over het rekenmodel, dan kun je contact met ons opnemen via info@nzo.nl

Optimeal® Tool

(Pak met je cursor de bovenkant van een balk, of voedingsmiddelengroep, en trek deze omhoog of omlaag)

Resize the bars to see the effect
Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy