• nl
  • en

We zoeken allemaal naar manieren om duurzamer te leven. Bijvoorbeeld door te kiezen voor duurzamer voedsel. Sommige mensen denken dat het eten van meer plantaardige en minder dierlijke producten altijd duurzamer is. Maar die regel gaat niet altijd op als je duurzaam én gezond wilt eten. Want als je besluit minder dierlijke producten te gaan eten, moeten de verloren voedingsstoffen gecompenseerd worden. Daarnaast zijn ook (extra) kosten belangrijk bij het kiezen voor duurzamer voedsel.       

Meer inzicht in duurzaam en gezond eten

Berekeningen met Optimeal® (van Blonk Consultants) geven een goed inzicht in hoe je duurzaam en tegelijkertijd gezond kunt eten. De Optimeal® Tool (onderaan deze pagina) toont bij een verandering in je eetpatroon – bijvoorbeeld geen of minder vlees – een alternatief voedingspatroon dat even gezond is.; Daarnaast laat de Tool het effect zien op de CO2-uitstoot en de prijs van je boodschappen. 

Om te zien hoe de Optimeal® Tool werkt en of een voedingspatroon met bijvoorbeeld minder vlees of meer brood leidt tot minder CO2-uitstoot, kun je onderstaande video bekijken (duurt 2 minuten):

Zuivel in een duurzaam en gezond voedingspatroon

Wat laat de Optimeal® Tool zien voor zuivel? Bij minder zuivel berekent Optimeal® een nieuw voedingspatroon met evenveel voedingsstoffen en de CO2-uitstoot en kosten van dit nieuwe voedingspatroon. Wie zuivel uit het dieet schrapt, moet aanzienlijk meer groente, vis, bonen en peulvruchten eten om dezelfde hoeveelheid voedingstoffen binnen te krijgen. Deze producten bij elkaar veroorzaken evenveel CO2-uitstoot als de zuivel die ze vervangen. Het effect van minder zuivel in je eetpatroon op de CO2-uitstoot is daarom beperkt. Daarnaast zijn de kosten van een gezond voedingspatroon zonder zuivel aanzienlijk hoger. Conclusie: het vervangen van zuivel in een gezond voedingspatroon is niet zinvol als je minder CO2 wil uitstoten om klimaatverandering tegen te gaan. 

Zelf aan de slag

Wil je weten welk effect veranderingen in je voedselkeuze hebben op de CO2-uitstoot? En ook op je kassabon? Gebruik dan onderstaande Optimeal® Tool. Door met je cursor de hoeveelheid van een voedingsmiddelengroep te verlagen (of verhogen), laat het rekenmodel je een gezond alternatief voedingspatroon zien. In de kantlijn zie je welk effect dit heeft op de CO2-uitstoot en de prijs van je boodschappen. Mocht je vragen hebben over het rekenmodel, dan kun je contact met ons opnemen via info@nzo.nl

Optimeal® Tool

(Pak met je cursor de bovenkant van een balk, of voedingsmiddelengroep, en trek deze omhoog of omlaag)

Resize the bars to see the effect
Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy