• nl
  • en

Met een groeiende wereldbevolking is het belangrijk dat we ons voedsel steeds duurzamer produceren en consumeren. Om meer inzicht te krijgen in hoe een gezond én duurzaam voedingspatroon eruitziet, zijn er berekeningen gedaan met het rekenmodel Optimeal® dat gegevens combineert over duurzaamheid, gezondheid en de prijs van de boodschappen. De Optimeal® Tool (onderaan deze pagina) toont de resultaten van die berekeningen. Daaruit blijkt onder andere dat zuivel past in een gezond en duurzaam voedingspatroon.

Meer inzicht in duurzaam eten

De laatste jaren wordt er veel voorlichting gegeven over de duurzaamheidsaspecten van onze voeding. Hierbij worden we vaak gestimuleerd om meer plantaardige en minder dierlijke producten te consumeren. Die regel is te algemeen. Ook bij plantaardige producten zijn grote verschillen in voedingswaarde en milieu-impact. Datzelfde geldt voor dierlijke producten.

Berekeningen met Optimeal® geven beter en meer inzicht in duurzaam eten. De Optimeal® Tool toont bij veranderingen in je eetpatroon een alternatief voedingspatroon dat even gezond is, het effect van die veranderingen op de CO2-uitstoot en op de prijs van je boodschappen. 

Hoe de Optimeal® Tool werkt en het effect van veranderingen op de CO2-uitstoot en je kassabon, kun je zien in onderstaande video:

Zuivel in een duurzaam voedingspatroon

De Optimeal® Tool toont bij elke verandering een alternatief voedingspatroon dat even gezond is en dus even veel voedingsstoffen bevat. Wat laat de Optimeal® Tool zien voor zuivel? Bij minder zuivel berekent Optimeal® een nieuw voedingspatroon met evenveel voedingsstoffen. Van dit voedingspatroon berekent Optimeal® de CO2-uitstoot en hoe duur het nieuwe voedingspatroon is. Wie zuivel uit het dieet schrapt, moet veel meer groente, vis, bonen en peulvruchten eten om dezelfde hoeveelheid voedingstoffen binnen te krijgen. Het effect van minder zuivel in je eetpatroon op de CO2-uitstoot is daarom beperkt. Conclusie: zuivel past in een duurzaam en gezond voedingspatroon, omdat het een milieu-efficiënte bron is van voedingsstoffen.  

Zelf aan de slag

Wil je weten wat veranderingen in je dieet voor effect hebben op de CO2-uitstoot, en ook op je kassabon? Gebruik dan onderstaande Optimeal® Tool. Door met je cursor de hoeveelheid van een voedingsmiddelengroep te verlagen (of verhogen), kun je zien wat een gezond alternatief voedingspatroon is en wat de effecten zijn op de CO2-uitstoot en de prijs van je boodschappen. Mocht je vragen hebben over het rekenmodel, dan kun je contact met ons opnemen via info@nzo.nl

Optimeal® Tool

(Pak met je cursor de bovenkant van een balk, of voedingsmiddelengroep, en trek deze omhoog of omlaag)

Resize the bars to see the effect
Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy