• nl
  • en

We zoeken allemaal naar manieren om duurzamer te leven. Bijvoorbeeld door te kiezen voor duurzamer voedsel. Sommige mensen denken dat het eten van meer plantaardige en minder dierlijke producten altijd duurzamer is. Maar die regel gaat niet altijd op als je duurzaam én gezond wilt eten. Want als je besluit minder dierlijke producten te gaan eten, moeten de verloren voedingsstoffen gecompenseerd worden. Daarnaast zijn ook de kosten voor de consument belangrijk bij het kiezen voor duurzamer voedsel.       

Meer inzicht in duurzaam en gezond eten

Berekeningen met Optimeal® (van Blonk Consultants) geven een goed inzicht in hoe je duurzaam en tegelijkertijd gezond kunt eten. De NZO heeft daarom de Optimeal® Tool ontwikkeld (onderaan deze pagina). Startpunt van deze Tool – die iedereen kan gebruiken – is een voedingspatroon dat dichtbij het gemiddelde Nederlandse voedingspatroon ligt (volgens VCP*) maar geoptimaliseerd is qua gezondheid. Elk voedingspatroon in de Optimeal® Tool voldoet dus aan de Schijf van Vijf en is gezond.

Bij een verandering in je voedingspatroon toont Optimeal® Tool een alternatief voedingspatroon dat even gezond is. Als je bijvoorbeeld kiest voor minder vlees, kiest de Tool van welke producten je meer moet nemen om even gezond te eten. Welk effect die verandering in je voedingspatroon heeft op de CO2-uitstoot berekent de Tool ook, evenals het effect op de totale kosten van je boodschappen. 

Om te zien hoe de Optimeal® Tool werkt en of een voedingspatroon met bijvoorbeeld minder vlees of meer brood leidt tot minder CO2-uitstoot, kun je onderstaande video bekijken (duurt 2 minuten):

Zuivel in een duurzaam én gezond voedingspatroon

Wat laat de Optimeal® Tool zien voor zuivel? Bij minder zuivel berekent Optimeal® een nieuw voedingspatroon met evenveel voedingsstoffen en wat de CO2-uitstoot en kosten zijn van dit nieuwe voedingspatroon. Wie zuivel uit het dieet schrapt, moet aanzienlijk meer groente, vis, bonen en peulvruchten eten om dezelfde hoeveelheid voedingstoffen binnen te krijgen. Deze producten bij elkaar veroorzaken evenveel CO2-uitstoot als de zuivel die ze vervangen. Het effect van minder zuivel in je eetpatroon op de CO2-uitstoot is daarom beperkt. En de kosten van een gezond voedingspatroon zonder zuivel zijn aanzienlijk hoger. Conclusie: het vervangen van zuivel in een gezond voedingspatroon is niet zinvol als je minder CO2 wil uitstoten om klimaatverandering tegen te gaan. 

Zelf aan de slag

Wil je weten welk effect veranderingen in je voedselkeuze hebben op de CO2-uitstoot? En ook op je kassabon? Gebruik dan onderstaande Optimeal® Tool. Door met je cursor de hoeveelheid van een voedingsmiddelengroep te verlagen (of verhogen), laat het rekenmodel je een gezond alternatief voedingspatroon zien. In de kantlijn zie je welk effect dit heeft op de CO2-uitstoot en de prijs van je boodschappen. Mocht je vragen hebben over het rekenmodel, dan kun je contact met ons opnemen via info@nzo.nl

* VoedselConsumptiePeiling

Optimeal® Tool

(Pak met je cursor de bovenkant van een balk, of voedingsmiddelengroep, en trek deze omhoog of omlaag)

Resize the bars to see the effect
Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy