• nl
  • en

De laatste jaren wordt er veel voorlichting gegeven over de duurzaamheidsaspecten van onze voeding. Hierbij worden we vaak gestimuleerd om meer plantaardige en minder dierlijke producten te consumeren. Die regel is echter te algemeen. Ook bij plantaardige producten zijn grote verschillen in voedingswaarde en milieu-impact. Datzelfde geldt voor dierlijke producten.

Meer inzicht in duurzaam eten

Berekeningen met Optimeal® geven beter en meer inzicht in duurzaam eten. De Optimeal® Tool (onderaan deze pagina) toont bij veranderingen in je eetpatroon een alternatief voedingspatroon dat even gezond is en het effect van die veranderingen op de CO2-uitstoot en op de prijs van je boodschappen. 

Hoe de Optimeal® Tool werkt en wat het effect is van veranderingen in je voedingspatroon op CO2-uitstoot en kassabon, wordt uitgelegd in onderstaande video:

Zuivel in een duurzaam voedingspatroon

De Optimeal® Tool toont bij elke verandering een alternatief voedingspatroon dat even gezond is en dus even veel voedingsstoffen bevat. Wat laat de Optimeal® Tool zien voor zuivel? Bij minder zuivel berekent Optimeal® een nieuw voedingspatroon met evenveel voedingsstoffen. Van dit voedingspatroon berekent Optimeal® de CO2-uitstoot en hoe duur het nieuwe voedingspatroon is. Wie zuivel uit het dieet schrapt, moet veel meer groente, vis, bonen en peulvruchten eten om dezelfde hoeveelheid voedingstoffen binnen te krijgen. Het effect van minder zuivel in je eetpatroon op de CO2-uitstoot is daarom beperkt. Conclusie: zuivel past in een duurzaam en gezond voedingspatroon, omdat het een milieu-efficiënte bron is van voedingsstoffen.  

Zelf aan de slag

Wil je weten wat veranderingen in je dieet voor effect hebben op de CO2-uitstoot, en ook op je kassabon? Gebruik dan onderstaande Optimeal® Tool. Door met je cursor de hoeveelheid van een voedingsmiddelengroep te verlagen (of verhogen), kun je zien wat een gezond alternatief voedingspatroon is en wat de effecten zijn op de CO2-uitstoot en de prijs van je boodschappen. Mocht je vragen hebben over het rekenmodel, dan kun je contact met ons opnemen via info@nzo.nl

Optimeal® Tool

(Pak met je cursor de bovenkant van een balk, of voedingsmiddelengroep, en trek deze omhoog of omlaag)

Resize the bars to see the effect
Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy