Zuivel is wereldwijd een belangrijke voedingsbron; het bevat een grote hoeveelheid voedingsstoffen én is goed betaalbaar. Ook de Food and Agriculture Organization (FAO) onderschrijft dat melk en zuivelproducten voor de mens een belangrijke bron kunnen zijn van energie, eiwitten en vet als onderdeel van gebalanceerde voeding. Melk en zuivelproducten leveren waardevolle voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft, en daarom behoren ze – net als groenten, fruit, aardappelen en graanproducten – tot de basisproducten van onze voeding. Bijzonder aan zuivel is dat het veel belangrijke voedingsstoffen levert ten opzichte van het aantal geleverde calorieën. 

Gezondheidsinstanties zoals het Voedingscentrum adviseren om dagelijks melk en zuivelproducten te consumeren. In de ‘Richtlijnen goede voeding 2015’ bevestigt de Gezondheidsraad de vooraanstaande positie van zuivel en geeft de raad het advies de zuivelconsumptie op peil te houden. “Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt”, luidt het advies in de samenvatting. 

Zuivel levert een grote bijdrage aan de inname van belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium, vitamine B2 en B12 en eiwitten van hoge kwaliteit. Eén glas melk levert van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 25% vitamine B2, 35% vitamine B12, 30% calcium en 30% fosfor. Daarom staan melk en zuivelproducten in de bekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. 

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy