18 juni 2015

Nieuwe icoon voor minder verspilling van zuivel

Met drie simpele tips op het zuivelpak krijgt de consument hulp om minder zuivel te verspillen. Als de consument beter omgaat met de THT-datum, zuivel op de juiste temperatuur bewaart en het pak goed leeg maakt, kan veel verspilling worden voorkomen.

In Nederland wordt ongeveer de helft van al het voedsel thuis verspild, waaronder ook veel melk, yoghurt en andere zuivelproducten. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft daarom een ‘zuinig op zuivel’ icoon ontwikkeld voor op het zuivelpak. Het icoon bevat drie tips voor de consument om minder zuivel te verspillen en staat vanaf deze week op diverse pakken verse zuivel van Arla Foods en Friesland Campina.

De belangrijkste tip betreft de houdbaarheidsdatum, want die zorgt voor veel verwarring bij de consument. De THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot) geeft aan dat het product tot en met die datum een optimale kwaliteit heeft. Mits koel bewaard, is zuivel in veel gevallen ook nog goed na de THT-datum. Het advies als de datum is verlopen: kijk of het product er goed uitziet, ruik aan het product en proef of het nog lekker is.

De twee andere tips betreffen het bewaren en leegmaken van de verpakking. Zuivelproducten moeten in de koelkast worden bewaard en na gebruik direct worden teruggezet. De optimale bewaartemperatuur ligt tussen 4 en 7 graden Celsius. Om een pak vla of yoghurt helemaal leeg te maken, krijgt de consument het advies om het pak op te vouwen en uit te knijpen. Op die manier kan het laatste beetje – vaak nog een hele portie – ook worden gebruikt.

Het ‘zuinig op zuivel’ icoon is ontwikkeld door de Werkgroep Voedselverspilling van de NZO. Ook retailbedrijven kunnen het pictorial op zuivelpakken van eigen merk gaan voeren.

 

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy