08 februari 2019

PhD-student promoveert op NZO-onderzoek

Op vrijdag 1 februari is Ellen Wemmenhove gepromoveerd aan de Wageningen University & Research. Ze verdedigde haar proefschrift ‘Risk assessment of Listeria monocytogenes in Gouda cheese’.

Dit project was geïnitieerd en begeleid vanuit NZO, en uitgevoerd bij NIZO en Wageningen Universiteit. In het onderzoek is uitgezocht welke factoren de groei van de ziekteverwekkende bacterie Listeria monocytogenes in Goudse kaas remmen. Hiervoor is uitgebreid onderzoek gedaan naar de samenstelling van de kaas, en zijn er diverse microbiologische challenge studies uitgevoerd.

De voornaamste conclusie was dat de concentratie ongedissocieerd melkzuur in natuurgerijpte Goudse kaas voldoende is voor volledige groeiremming van Listeria monocytogenes. Daarmee is onderbouwd waarom dit product nog nooit is geassocieerd met listeriosis, de ziekte die door Listeria monocytogenes wordt veroorzaakt.

De promotor van Ellen Wemmenhove, Prof. Marcel Zwietering, benadrukte de relevantie van het werk, zowel voor de industrie als in de wetenschap. De bevindingen van het onderzoek worden in Nederland door het COKZ gehanteerd in het handhavingsbeleid. Ook wordt het werk veelvuldig geciteerd in de wetenschappelijke literatuur.

 

Op de foto: vlnr Dr. Ellen Wemmenhove, promotor Prof. Marcel Zwietering, en co-promotoren Dr. Marjon Wells-Bennik en Prof. Toon van Hooijdonk

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy