25 november 2021

Soja voor Nederlandse melkkoe is 100% RTRS-gecertificeerd

De soja in het voer voor koeien is door de Nederlandse zuivelketen volledig afgedekt met certificaten voor verantwoorde soja van de Round Table on Responsible Soy (RTRS). De RTRS certificeert dat soja zonder ontbossing is geproduceerd.

Nederlandse koeien eten vooral gras. Daarom lopen ze ook vaak in de wei. Daarnaast krijgen koeien ander ruwvoer zoals hooi, kuilgras en mais. Voor een optimale voeding vullen melkveehouders het rantsoen aan met krachtvoer. Dat krachtvoer bestaat uit restproducten van de voedingsmiddelenindustrie.  Slechts een klein deel van het rantsoen (ca. 1-2%) bestaat uit sojaschroot dat veel hoogwaardig eiwit bevat.

Sinds 2015 maakt de Nederlandse zuivelsector hiervoor gebruik van 100% verantwoord gecertificeerde soja. Dat doet zij in overleg met Wereld Natuur Fonds (WNF), Solidaridad en Natuur&Milieu.

Dit betekent dat de zuivelsector haar volledige sojagebruik afdekt met certificaten voor verantwoorde soja die voldoen aan de criteria van de Round Table on Responsible Soy (RTRS). RTRS certificeert dat soja zonder ontbossing is geproduceerd. Melkveehouders mogen alleen voer afnemen van veevoerleveranciers die over voldoende certificaten voor RTRS-soja beschikken.

De Nederlandse zuivelsector was in 2015 de eerste sector in Nederland en in de wereld die voor het krachtvoer geheel overstapte op verantwoorde soja. Daarmee draagt de Nederlandse zuivelsector bij aan een verantwoorde teelt van soja in het buitenland.

De soja in het veevoer is afkomstig van de sojaboon. Nadat deze is gedroogd en ontdaan van het omhulsel, wordt de boon geperst tot olie. Dat wordt gebruikt voor producten zoals slaolie, margarine, frituurvet, zeep en plastics. Het product dat overblijft wordt tot veevoer verwerkt.

Factsheet Verantwoorde soja

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy