30 november 2023

Mondiale zuivel wil aanpak klimaat en voedselzekerheid

Gezamenlijke verklaring voor klimaatconferentie COP28

De internationale zuivelgemeenschap committeert zich aan de aanpak van klimaatverandering. Dat stellen de twee grote internationale zuivelorganisaties in een verklaring, opgesteld ter gelegenheid van de klimaatconferentie COP28 die vandaag in Dubai van start is gegaan. De klimaattop is de 28ste ‘Conference of Parties’ (COP).

De verklaring is ondertekend door de International Dairy Federation (IDF), die zuivelketens uit een groot aantal landen vertegenwoordigt en door het Global Dairy Platform (GDP), waarbij een aantal grote zuivelconcerns zijn aangesloten. Ook de Nederlandse Zuivel Organisatie heeft dit initiatief ondertekend.

IDF en GDP erkennen de urgentie van klimaatmaatregelen en de impact ervan op het milieu, water en landgebruik. In hun gezamenlijke verklaring stellen zij dat de mondiale zuivelsector haar verantwoordelijkheid neemt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en tegelijkertijd de vitale rol in het voeden van de wereld wil behouden. “Dagelijks vertrouwen wereldwijd zes miljard mensen op de hoogwaardige voeding van zuivel, waarbij melk en zuivelproducten essentiële voedingsstoffen bieden, zoals hoogwaardige eiwitten, calcium, magnesium, selenium, riboflavine en vitamine B5 en B12.”

De organisaties zijn voorstanders van het opnemen van voedingsindicatoren in de levenscyclusanalyses (LCA) die worden uitgevoerd om de klimaatvoetafdruk van producten te berekenen. Dat geeft beleidsmakers beter inzicht in de relatie tussen de milieueffecten van voedselproductie en de voedingswaarde van voedingsmiddelen.

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy