16 november 2016

Onderzoek GfK en NZO: ‘Een op de drie diabetes type 2-patiënten verandert de leefstijl niet’

Een derde van de mensen bij wie diabetes type 2 is vastgesteld, verandert de leefstijl niet. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK dat in opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie is uitgevoerd. Van de diabetes type 2-patiënten kampt 83% met overgewicht. Slechts een minderheid blijkt een dieet te volgen. De resultaten van het GfK-onderzoek worden gepresenteerd tijdens het Zuivelsymposium op donderdag 24 november.

Gezondere leefstijl remt ziekteverloop af

Diabetes type 2 is een serieuze ziekte die steeds meer mensen treft. Nadat de ziekte is vastgesteld, kan een gezondere leefstijl het verloop van de ziekte afremmen. De NZO heeft onderzoek laten doen naar de verandering in leefstijl na de diagnose en de gemiddelde consumptie van zuivel bij diabetes type 2-patiënten. Zuivel, met name yoghurt, kan beschermen tegen diabetes type 2. De resultaten over de zuivelconsumptie worden later bekend gemaakt.

Bij een derde geen verandering in leefstijl

De eerste GfK-resultaten laten zien dat bij 34% van de diabetes type 2-patiënten de leefstijl niet is veranderd na de diagnose. Net als veel gezonde mensen blijken veel diabetes type 2-patiënten moeite te hebben om hun leefstijl aan te passen. De bereidheid om gezonder te gaan leven is bij de gemiddelde Nederlander significant hoger dan bij de gemiddelde diabetes type 2-patiënt.

Meer mannen dan vrouwen hebben diabetes type 2

Het onderzoek van GfK geeft veel inzicht in hoe de groep diabetes type 2-patiënten er uitziet. Zo komt diabetes type 2 vaker voor bij mannen (55%) dan bij vrouwen (45%), vaker bij laag- dan bij hoogopgeleiden en vaker bij oudere mensen. Zo’n 81% maakt gebruik van medicatie.

Overgewicht bij 83% van de diabetes type 2-patiënten

Van alle diabetes type 2-patiënten heeft 83% te maken met overgewicht. Zo’n 42% van de diabetes type 2-patiënten heeft een BMI hoger dan 30. Een kwart van hen komt na de diagnose nog aan.

Diëtist biedt uitkomst bij diabetes type 2

Marcel Temminghoff van GfK: “Er is nog een wereld te winnen voor mensen die de diagnose diabetes type 2 hebben gekregen. De diëtist kan vooral veel betekenen voor type 2 diabetespatiënten met zwaar overgewicht.” De resultaten van het GfK-onderzoek worden gepresenteerd tijdens het Zuivelsymposium ‘De centrale rol van diëtisten bij de behandeling van type 2 diabetes’ op 24 november. 

Volg ons op:
© Copyright - Nederlandse Zuivel Organisatie - Privacy policy