Een grondgebonden melkveehouderij draagt bij aan het Nederlandse cultuurlandschap
Read moreDe melkveehouderij in Nederland is altijd een grondgebonden sector geweest. Door de eeuwen heen heeft zij bijgedragen aan het Nederlandse cultuurlandschap.
Wat de NZO betreft blijft de melkveehouderij ook in de toekomst grondgebonden. In onze visie vormt gras de basis van het rantsoen van de koe. Ruwvoer komt van eigen grond of grond in de directe omgeving zodat elk melkveebedrijf op buurtniveau zelfvoorzienend is voor gras en ruwvoedergewassen. Grondstoffen van buiten Europa die direct of indirect samenhangen met ontginning van natuurgebieden worden niet langer gebruikt. Elke melkveehouder kan zijn mest probleemloos kwijt op zijn eigen bedrijf of direct in de buurt. Hierdoor ontstaan lokale kringlopen van voer en mest die passen in een circulaire economie. Dit kan de positie van Nederlandse zuivel op de markt en in de samenleving versterken.
De visie op grondgebondenheid ontleent de NZO aan de Commissie Grondgebondenheid. Die heeft op verzoek van de NZO en de LTO-vakgroep Melkveehouderij in 2018 een breed gedragen advies opgesteld over de grondgebonden melkveehouderij. Die visie is een stip op de horizon, richting in 2025.
In onderstaande video wordt uitgelegd wat het advies van de Commissie Grondgebondenheid inhoudt: